"Пам'ятай про Крути – 29 січня 1918"

У далекому 1918 році відстоюючи незалежність нашої української держави, у бою полягли молоді юнаки. Це сталося 29 січня біля залізничної станції Крути за 130 км на північний схід від Києва.

У бою під Крутами оборонці української державності виконали наказ командування і зупинили стрімкий наступ ворога. Ця затримка ворога дала змогу українській делегації укласти Берестейський мирний договір, який врятував молоду українську державність.

За сучасними підрахунками втрати українських військ під Крутами оцінюють у 70–100 загиблих. Серед них – 37–39 вбитих у бою та розстрiляних студентiв i гімназистів.

На сьогоднi вiдомi прiзвища 20 з них. Це студенти Народного унiверситету Олександр Шерстюк, Ісидор Пурик, Борозенко-Конончук, Головащук, Чижов, Сiрик, Омельченко (сотник); студенти унiверситету Св. Володимира Олександр Попович, Володимир Шульгин, Микола Лизогуб, Божко-Божинський, Дмитренко, Андрiїв; гiмназисти 2-ї Кирило-Мефодiївської гiмназiї Андрiй Соколовський, Євген Тернавський, Володимир Гнаткевич (з 6-го класу), Григiр Пiпський (галичанин), Іван Сорокевич (з 7-го класу), Павло Кольченко (прапорщик), Микола Ганкевич (з 8-го класу).

До цієї трагічної і водночас героїчної події наша бібліотека підготувала виставку – факт "Пам'ятай про Крути – 29 січня 1918". Напередодні, і у цей день, з користувачами провели індивідуальні бесіди розповідаючи про події, запропонували тематичний перегляд матеріалів і книг, що є у фонді бібліотеки.

Пропонуємо переглянути ролик "Бій під Крутами Нескорені Григорій Піпський" тут:https://www.youtube.com/watch?v=uUzghNSTzUkта документальний фільм "Крути" тут:https://www.youtube.com/watch?v=g3e4vK658VM

Кiлькiсть переглядiв: 36

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.