На жаль, на 100% застрахувати себе від небезпек неможливо.

Коли, гортаючи стрічку новин, ми бачимо повідомлення про різноманітні кримінальні правопорушення , здається, що це може статися з ким завгодно, але точно не з нами. Відтак і над питанням, що робити в такій ситуації, ми замислюємося лише тоді, коли вже стали жертвою кримінального правопорушення.

На жаль, на 100% застрахувати себе від небезпек неможливо. Однак можна спробувати зменшити ризики потрапляння у неприємні ситуації. Але якщо вона сталася, то треба знати, що робити у такому випадку.

Розповідає фахівчиня Регіонального центру з надання БВПД у Миколаївській області Ганна Гоголева.

Перш за все запам'ятайте, що у випадку нападу варто якомога голосніше кликати на допомогу. Порада Викрикуйте слово «пожежа», оскільки люди швидше реагують саме на такий заклик. Не намагайтеся самостійно зупинити злочинця – ваші життя та здоров’я важливіші за будь-які матеріальні цінності. Намагайтесь запам’ятати якомога більше інформації про правопорушника – обличчя, одяг, марку та номер автомобіля, напрямок руху, якщо є можливість, то сфотографуйте нападника. Ці відомості можуть суттєво допомогти правоохоронцям у розслідуванні кримінального правопорушення.

Що необхідно зробити, щоб захистити свої права, якщо ви стали жертвою кримінального правопорушення . Викликати поліцію: терміново телефонуйте за номером «102» . Зв’язавшись з черговою частиною, наполягайте, щоб на місце виїхала слідчо-оперативна група, а не патрульна; після приїзду слідчо-оперативної групи необхідно дізнатись у правоохоронців інформацію про них (прізвище, ім’я, по батькові, посада), здійснювати відеофіксацію дій співробітників поліції, а також уважно слідкувати за їх діями (це допоможе, за потреби, оскаржувати дії або бездіяльність поліцейських і дозволить запобігти зникненню важливих матеріалів); наполягайте, щоб у вас відібрали пояснення, внесли відомості в Єдиний реєстр досудових розслідувань і визнали потерпілим. Звернутися безпосередньо у відділ поліції за місцем вчинення кримінального правопорушення: наполягайте, щоб у вас прийняла заяву уповноважена особа; крім заяви уповноважена особа повинна відібрати у вас пояснення щодо подій, стосовно яких ви звернулись; якщо вам завдано тілесних ушкоджень і ви ще не встигли звернутись до медичної установи, уповноважена особа повинна винести постанову про проведення медичного освідування і направити вас до медичної установи.

Неприйняття заяви про вчинення кримінального правопорушення не допускається! Дії або бездіяльність працівників правоохоронних органів, які не приймають у вас заяву про вчинення кримінального правопорушення або його невнесення до ЄРДР може бути оскаржене через звернення до керівника відповідного правоохоронного органу, прокуратури або до суду.

А як же взагалі уникнути таких ситуацій і не стати жертвою кримінального правопорушення? Про це читайте на сайті: https://www.legalaid.gov.ua/.../shho-robyty-yakshho-vy...

#БПД #ПравоваДопомога #LegalAid

Кiлькiсть переглядiв: 9

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.